FİRMANDEX'E HOŞGELDİNİZ!

Kuruyunca değeri 5 kat arttı

İzmir’in Seferihisar Belediyesi, ağaçta 50 kuruş, tezgahta ise 1 lira olan mandalinayı jeotermal enerjiyle kuruttu. Kurutulmuş mandalina tam 5 kat fiyatına ihraç edilmeye başlandı.

Kuruyunca değeri 5 kat arttı

Dünyanın en kaliteli mandalinası olan Satsuma’nın yetiştiği İzmir Seferihisar’da, son yıllarda ürünün markalaşması, çeşitliliğinin artırılması ve üreticinin daha çok kazanmasıyla ilgili yapılan çalışmalara bir yenisi daha eklendi. Seferihisar Belediyesi geçtiğimiz yıl deneme üretimlerini gerçekleştirdiği mandalinanın kurutma işlemini günde 350 tona çıkardı.

10 ülkeye gönderilen numunelerle ilgili önemli dönüşler sağlanırken, ilk talep Romanya ve Polonya’dan geldi. Ürün 100 gramlık poşetler halinde, adedi 1,6 Euro’dan ihraç edildi. Kurutulmuş mandalina önümüzdeki günlerde kilosu 16 Euro’dan ABD ve Kazakistan’a satılacak.
“İşi büyüteceğiz”

Konuyla ilgili açıklama yapan Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer, Seferihisar’da bu işin büyüyerek yeni bir sektör haline geleceğini, birkaç yıl içinde ilçede yeni fabrikalar kurulacağını ve bölgede 20 bin ton mandalinanın kurutulabileceğini düşündüklerini söyledi. Başkan Soyer, “Kentimizin en büyük geçim kaynağı mandalina. Göreve geldiğimizde mandalina üreticisinin üretmekten vazgeçtiği, ürününü satamadığı ve mandalinanın yere dökülerek çürümeye başladığını gördük. Belediye öncülüğünde bir üretici birliği kurduk. ‘Ürünü beraber işleyip, beraber pazarlayacağız’ dedik. Mandalina İşleme ve Paketleme Tesisi satın alarak, birliğe devrettik. Aradan aracıları çıkardık. Mandalinanın yan ürünlerini üretmeye başladık. Soğuk hava depomuz da tamamlanmak üzere. En son yaptığımız çalışmayla mandalinayı termal enerjiyle kuruttuk. Bu sayede mandalinanın 12 ay raflarda olmasını sağlamaya başladık” dedi.

“Satamadık, çürüdü sözleri tarih olacak”

Doğanbey Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’yle birlikte İzmir Jeotermal A.Ş.’den üç sera kiraladıklarını kaydeden Soyer, “Sera içerisine izolasyonlu hat çektik. Termal suyla, kurutma makinesindeki havanın ısıtılmasıyla kurutma işlemine başlandı. Mandalina ve defne yaprağı kurutuldu. Sonuç çok başarılı oldu. Üretimi çoğaltmayı planladık. Baktık ki yapıyoruz, ihracat yapma adına çeşitli ülkelere numuneler gönderdik. Olumlu geri dönüşler aldık ve nihayet ilk ihracatımızı gerçekleştirdik. 10 kilo mandalinadan 1 kilo kuru mandalina çıkıyor. Kurutulma işleminin ardından bir kilo mandalina kurusu yaklaşık 12 liraya mal oluyor. Kurutulmuş mandalinayı yurt dışında kilosunu 16 Euro yani yaklaşık 58 liraya almayı kabul ettiler. Mandalina 1’e 5 kazandırmaya başladı. Seferihisar’ın yıllık rekoltesi 50 bin ton. Önümüzdeki yıllarda bu rekoltenin yüzde 40’ının kurutulacağını düşünüyoruz. Yani ilçede yeni bir sektör oluşacak. Bundan böyle ‘ürünümüzü satamadık, dolu yağdı ürün çürüdü, mevsim geçti, yerlere döküldü’ sözleri tarihe karışacak. Böylelikle üreticimiz daha çok kazanacak” diye konuştu.

Okul kantinlerinde kurutulmuş mandalina

Mandalinanın besleyici olduğunu vurgulayan Başkan Soyer, sözlerini şöyle sürdürdü:

“İzmir’in tüm okullarına talibiz, her okulun kantininde seneye kurutulmuş mandalina satmak istiyoruz. Çocukların cips gibi sağlıksız yiyecekler yerine bol vitaminli mandalina kurusu yemesini arzu ediyoruz. Termal enerjiyle kurutulan mandalina vitamininden hiçbir şey kaybetmiyor. Bu ürünümüz sofralarda olacak, çantalara, raflara girecek. Ardından mandalina dışında, başka ürünler de kurutmayı hedefleyeceğiz.”

‘Altın portakal’ kamkatın kilosu 20 TL

Doğu Asya ve Çin’de doğal olarak yayılış gösteren ve Türkiye’de de fidan üretimi sadece Batı Akdeniz Tarımsal Araştırmalar Merkezi (BATEM) tarafından yapılan turunçgillerin en küçük meyvesi kamkat sezonu başladı. Genellikle bahçelerde peyzaj amaçlı kullanılan kamkat, BATEM’e ait narenciye bahçelerinde yıllık 1 tona yakın meyve veriyor. Bu yıl kilosu ise 20 TL’den satışa sunuluyor. Kabuğuyla yeniyorBATEM Müdürü Abdullah Ünlü, çalı biçimindeki kamkatın portakal, mandalina, bergamot, limon gibi turunçgiller ailesinden ‘turunçgillerin mücevheri’ veya ‘altın portakal’ olarak da anıldığını belirtti. Ünlü, kamkatın şeklinin limona, renginin de portakala benzediğini söyledi. Limon ve portakal kabuğu soyularak yenilirken kamkatın kabuğu soyulmadan yenilmesi gerektiğini kaydeden Ünlü, “Kokusu bergamotu andırır. Elinizde tuttuğunuzda uzun süre kokusu gitmez” dedi.C vitamini yüksekÇiğ olarak tüketildiği gibi reçel, marmelat, meyve suyu, şekerleme, kek ve pasta yapımında da kullanılabildiğini anlatan Ünlü, Çin lokantalarında yemeğin sonunda yenen bir tatlı çeşidi. Kamkat C vitamini yönünden zengin bir bitki. 100 gramında 43.9 miligram C vitamini var. Kas ve doku oluşumu için gerekli bu vitamin, diğer mineral ve vitaminlerin daha iyi kullanılmasına da yardım ediyor. Yine 100 gramında 71 kilokalori enerji ve 1.88 gram protein veriyor” dedi. Bilim dünyası ‘Fortunella’ diyorMeyvenin bilim dünyasında ‘fortunella’ olarak adlandırıldığını anlatan Ünlü, Fortunella adını, 1812-1880 yılları arasında İskoçyalı bahçecilik uzmanı Robert Fortune’nin soyadından alıyor. Fortune, Çin’de yaşadığı yıllarda sürekli ilginç bitkileri toplamış ve İngiltere’ye götürmüş. Batı dünyası bu birikimin içinde yer alan kamkatla, Fortune sayesinde tanışmış” dedi.İlk üretim Serik’teAntalya yöresinde genellikle otel gibi işletmelerin bahçelerinde peyzaj bitkisi olarak kullanılan kamkatın ilk meyve üretiminin Serik’te başladığını kaydeden Ünlü, “Bir üretici bizden 10 bin fidan talebinde bulundu ve teslim edildi. Talep yavaş yavaş artmaya başladı. BATEM olarak talebe göre yılda 10 bin fidan üretimi yapabiliriz” dedi.

5 ürün için daha ithalat yasağı kalkıyor

Rusya’nın Soçi kentinde 18 Kasım Cuma günü gerçekleştirilen II. Dünya Tahıl Forumu’na katılan, Rusya Tarım Bakanı Alexander Tkachev ile görüşen Çelik temaslarını değerlendirdi. Çelik, Rus mevkidaşı ile son derece verimli görüşmeler yaptıklarının altını çizerek, Rusya ile yaşanan uçak krizinin neticesinde gerek Rus hükümeti nezdinde gerekse teknik nedenlerle Türkiye’den 21 tarımsal ürünün ihracatına yasak getirildiğini hatırlattı. Bunlardan hükümet kararıyla yasak getirilen portakal, mandalina, kayısı, şeftali ve erik olmak üzere 5 ürünün 9 Ekim’de ithalat yasağının kaldırıldığına dikkati çeken Çelik, geriye kalan 16 ürünün 5’inin de Rus hükümetinin karantina biriminin koyduğu teknik yasak çerçevesinde Türkiye’den ithal edilemediğini belirtti. Bu ürünlerin, patlıcan, biber, nar, kabak ve marul olduğunu ifade eden Çelik, “Yaptığımız heyetlerarası görüşmede söz konusu 5 ürünün ithalat yasağının kalkması ile ilgili bugün Rus tarafı toplanacak. Bu yasağı büyük ihtimalle kaldırmadan yana olduklarını bize ifade ettiler. Bugün, yarın bu yasağın kalkmasını beklediğimizi görüşme çıktısı olarak ifade etmek istiyorum” diye konuştu.Çelik, Tkachev’in, geriye kalan 11 ürünle ilgili konuyu hükümete taşıyacağını ve yasakların kalkmasından yana olduklarını ifade ettiğini aktardı. Çelik, şöyle devam etti:”Ancak bunun için üst düzey görüşmenin yararlı olacağını ifade ettiler. Biz de kendilerine bu süreç içerisinde üst düzey bir telefon görüşmesi trafiği olabilirse Başbakanlar düzeyinde bunu sağlamaya çalışacağımızı ama olmaması halinde Sayın Başbakan’ın aralık ayı seyahatinde konuyu Moskova’da birlikte ele alıp çözüme kavuşturma konusunda mutabakata vardık. Umuyorum 5 ürün için bugün, yarın karar çıkar. Hükümet kararı gerektiren 11 ürün ile ilgili sorun ise ya Rus Bakan Tkachev’in hükümete taşıması sonrası çözülür ya da Sayın Başbakanımızın seyahatinde birlikte ele alarak çözeceğimiz. Sıcak bir yaklaşım içerisinde olduklarını net bir şekilde ifade etmek istiyorum.”Türkiye’ye kırmızı et satmak istiyorRus tarafına öncelikle uçak krizi öncesi ticaret koşullarına dönme yönünde arzularının olduklarını ifade ettiklerini belirten Çelik, bu 16 ürün ile ilgili yasakların tamamen kalkmasının ardından diğer alanlarla ilgili Rus tarafıyla görüşmeye açık olduklarını söylediklerini anlattı. Çelik, şunları kaydetti:”Ruslar Türkiye’ye kırmızı et satmak yönünde talepte bulundular. Biz de kendilerine kırmızı et açığımızın olduğunu, bunu Rusya’dan da temin etme imkanımızın olabileceğini ancak öncelikli olarak bu ithalatı yasaklanan 16 ürün ile ilgili durumun netleşmesi gerektiğini söyledik. Biz de kendilerine, Türkiye’den kanatlı hayvan ithal ettiklerini hatırlattık. Türkiye’ye kanatlı et ithalatında, çok yüksek kota ve yüzde 85’lere varan yüksek gümrük vergisi uygulandığını aktardık. Bazı ülkelerde bu oranın yüzde 25’lerde olduğuna dikkati çektik. Türkiye’ye uygulanan oranın da yüzde 25’lere çekilmesi gerektiğini söyledik. Sayın Bakan, ‘Ben bu oranda Türkiye’ye yüksek vergi uygulandığını bilmiyordum. Bu doğru değil, tam aksine Türkiye’de daha düşük olması gerekiyor’ şeklinde görüş beyan etti.” Görüşmelerde Rusya’nın kanatlı et ithalatında gümrük vergisi oranlarının yüksek olduğuna dair mutabakata vardıklarını belirten Çelik, “Netice itibarıyla 150-200 bin ton civarında açıkları var. Bunu Brezilya gibi bazı ülkelerden temin ediyorlar, vergi oranı yüzde 25’lerde. Türkiye’de de (vergi oranlarının) bu rekabet ortamında olması gerektiğini söyledik. Böyle bir mutabakatla Soçi’den ayrıldık” dedi.”2017’de Rusya ile ticaret hacmi artacak”Çelik, Rusya ile tarımsal ürünlerde yaklaşık 2 milyar dolarlık ithalat, 1 milyar dolarlık ihracat yapıldığını bildirdi. İki ülke arasındaki ilişkilerin ekim ayı itibarıyla normalleştiğini ve bu yıl rakamlarda istenen neticenin olmayacağını belirten Çelik, “2017’de geçmişe göre, tarımsal ürünlerde ticaret hacmimizin artacağını söyleyebilirim. Kesin bir rakam vermek doğru olmaz ama bunun üzerinde olacağı kanaatindeyim” ifadesini kullandı.Doğalgazda kapılar Türkiye’ye açılacak Rusya’da hedef 100 milyar dolar 67 ülkeye esans ihracatı

En pahalı meyve

Kış aylarının vazgeçilmesi olan meyveler tezgahlarda yerini alırken, muz ve kivinin pahalı olması müşterilerin mandalina ve portakalı tercih etmesine neden oluyor. Mandalina ve portakala tezgahlar 2 ve 2,5 liradan satılırken, kivi ve muzun kilosu 4 lirayı buldu. Hal böyle olunca vatandaşlarda mandalina ve portakaldan vazgeçmedi.“Kış meyvelerinin bol meyve tüketimi hastalanma riskini sıfır seviyeye indiriyor”Kış meyvelerinin bol meyve tüketimi hastalanma riskini sıfır seviyeye indirdiğini belirten manav Kadir Demirbaş “Kış meyvelerinden bazıları özellikle gribal enfeksiyonların hepsi yok oluyor gibi bir şey. C vitamininin gribal enfeksiyona iyi geldiğini bütün insanlar bilir. Benim tavsiyem kış mevsiminde bol bol portakal suyu, elma gibi meyvelere yönelmesini tavsiye ederim. Şuanda en pahalı olan kış meyvesi kivi ve muz, kilosu 4 lira civarında. Müşterileri 1 kilo kivi veya muz alacaklarına onun yerine 2’şer kilo mandalina ve portakalı alıyor. Bu hafta da portakal tezgahlarda yerini almaya başladı. İlk etapta 2 TL’ye satılan portakal ilerleyen günlerde fiyatı düşer” dedi.

KAYNAK : Yenişafak

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ